Heidebos overspoeld door Coronawandelaars

Natuurpunt roept op tot respecteren van de regels

Er loopt deze dagen een massa volk in het Heidebos en andere natuurgebieden. Dat is normaal en begrijpelijk gezien de huidige situatie. Iedereen wil een luchtje scheppen, even van tussen de vier muren weg zijn. En gelukkig zijn er dan nog onze natuur- en bosgebieden om die frisse neus te halen en te ontspannen. Vrijwilligers van Natuurpunt Moervaart-Zuidlede stellen echter vast dat velen de regels in het Heidebos aan hun laars lappen. Natuurpunt betreurt dat bezoekers erg weinig respect hebben voor de natuur. Hun jarenlange inzet dreigt verloren te gaan.

De laatste dagen trekken er onvoorstelbaar veel mensen naar het Heidebos om te ontspannen. Zeker nu ook het provinciaal domein Puyenbroeck gesloten is, zoeken mensen massaal naar alternatieven. Natuurpunt stelt echter vast dat tal van mensen zich een weg banen met de fiets op plaatsen waar fietsen verboden is. Bezoekers die toch met de wagen komen en die niet meteen kwijt kunnen, parkeren die op foute plaatsen. En het ergste, voor mens en natuur, ook loslopende honden zijn schering en inslag.

Loslopende honden en galloways: een gevaarlijke combi

Het broedseizoen breekt aan. Veel dieren broeden op de grond en worden verstoord als je naast de paden loopt. Loslopende honden zorgen voor gevaar in de natuur. Honden laten een geurspoor na waardoor het moederdier vaak niet meer tot bij de jongen komt. Een hond jaagt vaak ook dieren op. Driekwart van de wandelaars apprecieert ook niet dat honden loslopen.

In het centrale deel van het Heidebos zijn honden, zelfs aangelijnd, verboden. En Natuurpunt weet waarom. De gallowayrunderen die hier grazen zijn niet verdraagzaam tegenover honden. Dit kan goed fout lopen. De dieren raken nu al veel meer gestresseerd, omdat ze niet zo veel wandelaars gewoon zijn. "We zagen al mensen middenin de kudde staan, klaar om de dieren te aaien. Er zijn ook al problemen gemeld met loslopende honden die de dieren aanvielen." zegt conservator Gert Du Cheyne.

Hou je aan de regels

Natuurpunt Moervaart-Zuidlede vraagt om deze regels te respecteren:

Geniet van je wandeling, zoek zeker frisse lucht op, maar verplaats je te voet of per fiets en respecteer de afstandsregels en de regels in het Heidebos. Het zou zonde zijn om het gebied in deze tijden te moeten afsluiten.

Meer info: Natuurpunt Moervaart-Zuidlede, Beheerteam Heidebos, Gert Du Cheyne, 09 345 83 33, gert@heidebos.be