Etbos

Het Etbos is een lappendeken van vochtige bossen en weiden gelegen aan de Zuidlede en de Olentgracht, welke de grens vormt tussen Moerbeke en Eksaarde. Natuurpunt beheert hier enkele verspreide percelen op het grondgebied Moerbeke nabij het dorp van Eksaarde. Langs de Olentgracht is er aan de noordkant (Moerbeke) een wandelpad en aan de zuidkant (Eksaarde) een fietspad. Naar het westen toe heeft dit fietspad verbinding met het provinciaal domein Puyenbroeck en naar het oosten kan je via het fietsbrugje over de Zuidlede.

De oudere bossen van dit natuurgebied, beheert door Natuurpunt, kennen een zeer rijke plantengroei, vooral in het voorjaar is het een streling voor het oog: eenbes, grote keverorchis, speenkruid, kruipend zenegroen, pinksterbloem, echte koekoeksbloem staan dan in bloei. Enkele bossen zijn jonger en maken de overgang door naar meer natuurlijk bos.

Het is een uniek leefgebied o.a. voor de otter.

In de herfst vind je er een rijke verzameling aan paddenstoelen, zoals ondermeer: zilversteelzompzwam, viltig judasoor, brandnetelschijfje, voorjaarspronkridder, brandnetelklokje, speenkruidbrand, populierenmelkzwam, bruine anijszwam, duifrussula, anijskurkzwam, boomwrat, ....

Het Etbos is hoofdzakelijk in privaat eigendom en grotendeels afgesloten. Je kan het gebied echter wel vanop het wandel- en fietspad aanschouwen.

Wandelen is mogelijk tussen wandelknooppunt 39, 46 en 47.