Grote bomen– en struikenverkoop van Natuurpunt Moervaart-Zuidlede

Levering zaterdag 24 november 2018
Kan je tuin nog een extra struik of boom gebruiken, zeker na de droge zomer? Misschien is een mooie inheemse boom wel hét originele cadeau waar jij naar op zoek bent?
Natuurpunt Moervaart- Zuidlede verkoopt in het najaar opnieuw bomen en struiken en nu samen met de Gemeente Lochristi. Dankzij deze actie zijn er de afgelopen jaren heel wat tuinen aangeplant met inheemse planten. De natuur wordt er beter van!
Ze spelen een zeer belangrijke rol bij het behoud van de biodiversiteit. Veel insecten en vogels zijn speciaal aangepast aan het leven in de buurt van specifieke (inheemse) planten. Zangvogels zoals mezen, roodborstjes en lijsters broeden in hagen en houtkanten en leven van de insecten die daar voorkomen.
In ons aanbod zitten oa half- en hoogstam fruitbomen. Voordelen van een hoogstam zijn onder meer de hogere fruitopbrengst, langere productietijd en de grotere ecologische en landschappelijke waarde.
We hebben ook een mooi aanbod van bessenstruiken! Wat is heerlijker dan zomaar fruit te snoepen, recht van de struiken en op kinderhoogte? Met kleinfruit kan het. Bessen vragen weinig plaats, je hebt snel vruchten en ze zijn heerlijk. Zelfs in een klein tuintje kan één bessenstruik voor extra tuinplezier zorgen.

Hoe bestel je?
Kijk eens rustig op www.heidebos.be/bestelbomen en kom alles te weten over bomen en struiken die wij te koop aanbieden! Bestel bij voorkeur digitaal.
Bestellen kan tot 10 november. Het plantgoed wordt gratis aan huis geleverd, zaterdagochtend op 24 november. Tussen 9.00 en 12.00 te Lochristi, Wachtebeke en Moerbeke. Je kan ook de bomen zelf afhalen. De minimumbestelling is 10 euro. Je krijgt een korting van 5% vanaf 125 euro en 20% vanaf 625 euro.
Natuurpuntleden krijgen extra korting: steeds 10% en 20% vanaf 500 euro.
Met vragen kan je terecht bij Annemie Philips, a.m.philips@gmail.com, Eikendreef 10 9080 Lochristi 0494 152 854.

Opbrengst van de verkoop
De opbrengst wordt volledig gebruikt voor de financiële ondersteuning bij het aankopen van natuurgebieden in onze regio.

Natuurpunt Moervaart-Zuidlede en Lochristi gaan voor autochtone bomen en struiken. Deze hebben zich door de eeuwen heen aangepast aan ons klimaat en hebben op die manier meer weerstand tegen ziektes en plagen. Door ze aan te planten kan je dus problemen in de toekomst vermijden. Helaas is veel plantgoed bij de reguliere boomkwekers afkomstig uit Zuid- of Oost-Europa. Het is opgekweekt uit zaden die aangepast zijn aan de groeiomstandigheden dáár. Daarom is het minder geschikt om die bij ons aan te planten. Vaak zijn er ook duidelijke verschillen in groeikracht, ziekteresistentie, en/of tijdstip van bloei of ontluiken van de bladeren.

Soortenrijkdom Onze plaatselijke dieren en planten zijn optimaal aangepast aan struiken en bomen van hier. Een voorbeeld: rupsen van een zeldzame vlinder, de sleedoornpage, komen bijvoorbeeld net uit wanneer de blaadjes van de autochtone sleedoorn ontluiken. Deze rupsen lusten enkel de héél jonge blaadjes van de sleedoorn. Sleedoornstruiken uit Oost-Europa die vroeger uitlopen, hebben op dat moment al te grote blaadjes waardoor veel rupsen verhongeren.

Cultuurhistorisch Er zijn tal van cultuurhistorische argumenten om autochtoon materiaal te promoten. Autochtone bomen en struiken komen al eeuwenlang voor in onze streken en vormen dus kostbaar ‘natuurerfgoed’. Het is dan ook hoog tijd ze te beschermen, voor ze uit het landschap verdwijnen. Er zijn immers weinig autochtone groeiplaatsen en deze zijn vaak niet beschermd.